Gör en hushållsbudget i gratis mall i Excel & PDF
Att göra en hushållsbudget kan ofta vara ett steg i riktning mot en bättre hushållsekonomi. Vår mall för hushållsbudget är uppbyggd som ett kalkylprogram i Excel. Mallen finns även tillgänglig i PDF-format. Du laddar ned mallen gratis och utan krav på registrering på hemsidan.
Artikelns innehåll:
- Mallen återfinns under bilden på hushållsbudgeten nedan
- Instruktioner och tips för att ta fram hushållsbudgeten
- Bättre ekonomi med en hushållsbudget
Ladda ned mallen för hushållsbudget här (Excel).
Ladda ned mallen för hushållsbudget här (PDF).
Instruktioner och tips för att ta fram hushållsbudgeten
- Börja med att dokumentera era inkomster: exempelvis, lön efter skatt, studiebidrag, barnbidrag med mera.
- Nu är det dags för kostnaderna, vilket är det svåraste momentet. Var realistisk och utgå ifrån er egen historik. Börja med att ta fram kontoutdrag för de senaste månaderna, i syfte utreda och att sammanställa hur ni spenderar era pengar. Exempel på kostnader som anges i mallen:
- Bil
- Förskola
- Avgift till facket
- Förbrukningsvaror
- Försäkringar
- El
- Hygien och hälsovård
- Kläder
- Resor i vardagen
- Mat
- Nöje, hobbyer, restaurant
- Semester
- Sparande ink amorteringar
- Sport
- Lånekostnader
- TV, tidning etc
- Underhåll, reparationer etc
- Telefon(er) och bredband
- Nyinköp (möbler, dator etc)
- Det är centralt att löpande utvärdera och uppdatera hushållsbudgeten. Håller ni er inom budgeten? Om den överskrids, vad är det då för kostnader som gör att hushållsbudgeten överskrids? Behöver budgeten justeras? Vilka kostnader kan ni dra ned på? Kan ni tjäna mer pengar på något sätt?
- Håll koll på ökande kostnader. Har ni fasta räntor på lånen som ska läggas om snart? Finns andra kostnader som kan komma att öka, exempelvis dyra elkostnader.
- Glöm inte att ha med amortering på eventuella lån och ett långsiktigt sparande i budgeten. Hur mycket pengar som bör sparas eller amorteras är mycket individuellt. Det är bättre att spara/amortera små belopp än att inte göra det alls, eftersom det förhoppningsvis kan vara början på en god vana. Gör en plan gällande (i) hur mycket pengar ni vill spara varje månad, och (ii) vad detta sparande ska gå till.
- Försök att amortera (betala av) lån med hög ränta först. Undvik även i möjligaste mån att ta dyra lån. En rimlig målsättning är att endast ha bolån och studielån.
- Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Exakt hur stor bufferten bör vara är individuellt. Om man exempelvis bor i ett hus så behövs vanligtvis en större buffert än om man bor i en hyreslägenhet.
- Alla kommuner erbjuder gratis rådgivning gällande budgetrådgivning, samt skuldrådgivning. Dessa rådgivare brukar vara mycket kunniga och att höra av sig till dem kan vara en god idé. Se din kommuns hemsida.
Bättre ekonomi med en hushållsbudget
Genom att skapa en budget för hushållet får man dels en bättre överblick över vart pengarna går, och dels en chans att tänka igenom hur man vill spendera hushållets pengar. Med andra ord kan en hushållsbudget:
- ge en bättre beskrivning av hur pengarna spenderas; det vill säga en beskrivande bild av hur pengarna faktiskt används
- underlätta processen att fundera på hur man vill att pengarna ska användas.
Arbetet med att ta fram hushållsbudgeten underlättas betydligt om du använder en färdig mall. Vår mall utgör också ett exempel på en hushållsbudget.
Relaterade och populära mallar: